Sommarnyheter!

Under augusti får in många nya titlar, perfekta för sommarens sista dagar och skolstarten!

Teknikpausa i sommar!

Spenderar du mycket tid framför mobilen, surfplattan och datorn?

Genom att teknikpausa tar du kontrollen över tekniken, samtidigt som en hel värld av spännande teknikfria aktiviteter öppnar sig!

Aktiviteterna i Fredrik Kellins nya bok inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap.

Över 100 utövare, experter och kändisar har bidragit med sina passioner, erfarenheter och kunskaper.

978-91-7577-562-3

Så lägg ifrån dig tekniken under semestern och anta utmaningarna som boken bjuder på!

Bröllop i sommar?

Under sommartiden nalkas bröllop för många och vad passar inte bättre än en rolig och personlig gästbok för att minnas den stora dagen?

Vår stora dag är en fyll-i-bok för att minnas ert bröllop! Med hjälp av filosofiska frågor om brudparet, bröllopet och framtiden samlar ni minnen fulla med lyckönskningar, tips och visdomsord!

Vår stora dag är en personlig och roligare gästbok som fylls i av varje gäst/par/kompisgäng för att reflektera, svara på roliga frågor, vara ärliga och skriva en hälsning. Brudparet själva får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns det även plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

Innan bröllopsdagen hålls det ofta en möhippa för den blivande bruden, även denna dag är värd att minnas. Låt kompisarna svara på frågor i fyll-i-boken Min Möhippa. Låt gästerna antingen rita sina egna porträtt eller fäst in bilder för varje gäst i efterhand och ge som brudgåva till bruden på bröllopsdagen.

3Vår stora dag                                                Min Möhippa

GP: Depression gav liv till barnboken

Mikaela Björkman i Stenungsund drabbades av en förlossningsdepression då hon hade fött sin dotter. Nu har hon gett ut en bok där hon på ett rakt och enkelt sätt beskriver för barn hur det kan påverka en familj.

Boken hittar du här: http://www.idusforlag.se/alskade_dumma_lillebror

Läs hela artikeln här: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/mikaelas-depression-gav-liv-till-barnboken-1.4223698

mika978-91-7577-512-8

Boksmälla!

Många nya titlar har trillat in till oss den här veckan. Underbart tycker vi! Här kommer en presentation om våra senaste titlar, och våra nya författare, välkomna!

Kråke och Lubbas tävlar, 6-9 år

krakelubbas978-91-7577-513-5

 

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur som morfar just har lagt. Tänk om han inte har något luktsinne? Tänk om han är sjuk? Kråke blir orolig. Hur ska det gå med spårträningen och kommer det att bli någon agility över huvud taget?

I den sjätte kapitelboken om Kråke får vi åter träffa morfars tax Lubbas.

 

”En bra bok i sin genre, skönlitterär faktabok, som passar för högläsning eller för dem som läst ett litet tag. […] Marie Bosson Rydell är duktig på, genom Kråke som positiv förebild, att locka barn till att göra som Kråke gör. Denna gång handlar det om hundar, agility och spårträning,men även lite tips från streetdance finns med och kan användas när man tränar hundar. Allt (träning, vardag, tävling) är skildrat mycket positivt med knappt några problem, mer beskrivet än gestaltat, men det fungerar över förväntan och fyller sin funktion att lära ut och passar säkert många barn som har faktaböcker som sin favoritläsning. Jessica Lindholm […] lyckas väl, framförallt med de väldigt olika, sympatiska hundarna och deras mattar/hussar, samt att göra illustrationerna till ett stöd i läsförståelsen.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Annika Lundeberg

 

Boken hittar du här: Kråke och Lubbas tävlar


Böckerna om Fian, 6-9 år

fian978-91-7577-516-6 978-91-7577-517-3

 

Den rätta vinnaren och Den bästa spelaren fyller en lucka i barnboks-utbudet då det, trots att tennis är en stor sport, saknas skönlitterära böcker där tennis har en central roll, framförallt för slukaråldern.

 

 

Serien om Fian handlar om olika spännande, roliga och oväntade händelser Fian är med om när hon spelar en viktig tennismatch och åker på tennisläger. Utöver själva läsupplevelsen kan böckerna också bidra till att skapa nyfikenhet kring tennisen som sport. De kan inspirera till funderingar kring att vara en juste spelare, att förlåta och ha förståelse för att alla inte har samma förutsättningar. Samt att det viktigaste inte alltid är att vinna utan att göra sitt bästa och ha kul och lära sig mer.

”Trevligt berättat av Emma Fäldt om intensiva matchsituationer, där heta slagväxlingar avlöser varandra. Den rätta vinnaren har ett lättsamt språk, fin dialog och bra person- och miljögestaltning.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand om Den rätta vinnaren

”Jättefint berättat i enkla ord och trovärdig psykologi om vänskap och tävlingsinstinkt. Medryckande på ett alldeles otvunget vis.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand om Den bästa spelaren

Boken hittar du här: Den rätta vinnaren
Boken hittar du här: Den bästa spelaren


Russintårtan, 9-12 årrussin

978-91-7577-518-0

 

 

Det är inte planerat att Regina, Moa och Simon olovandes befinner sig i grannens lägenhet när de hör en nyckel stickas in i ytterdörren. Tant Svarten som bor där är bortrest till Egypten. Då måste det vara … tjuvar! Gömda under sängen hör de hur tjuvarna plockar stöldgods för att därefter försvinna spårlöst. Nu måste barnen ta fast tjuvarna. Men hur ska dem förklara att de befann sig i Tant Svartens lägenhet?

 

 

 

”Simon är berättelsens starka karaktär, genom sina Asperger-symptom, och sitt kloka sätt att resonera. Tack vare honom och flickornas fina samarbetsförmåga är detta en härlig solskenshistoria. Debuterande Gun Britt Bergström Lindell har journalistbakgrund. Här skriver hon med kärlek och humor lyhört om tre barn i bästa problemlösaråldern. Meeer!” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand

Boken hittar du här: Russintårtan på tjuvjakt

Gun-Britt Bergström Lindell

Gun-Britt växte upp i Uppsala och flyttade till Växjö efter att hon träffat sin blivande man under en journalistutbildning på Skurups folkhögskola.

Så småningom gick flyttlasset mot Helsingborg där hon fick anställning på veckotidningen Allers och blev kvar i hela femton år. Gun-Britts liv består till stor del av skrivande och hundar! År 2002 startade hon frilansföretaget Lindell.media som fortfarande är i full gång.

2014 började hon på en kurs som heter ”Att skriva barnlitteratur” på Linnéuniversitetet i Växjö och det var där hennes intresse att skriva manus för barn tog fart på allvar. Efter att ha fyllt på med två kurser i kreativt skrivande har hon nu debuterat med Russintårtan på tjuvjakt på Idus förlag och ytterligare ett par barnboksmanus är på gång.

Bildtext: Gun-Britt Bergström Lindell tillsammans med faraohundarna Django och Herman.
Foto: Lasse Lindell

gun_britt_bergstrom


Gillad som du är, 9-12 årgillad

978-91-7577-514-2Camilla Dahlson är civilekonom med ett förflutet som journalist som nu är aktuell med barnboken Gillad som du är. Här får vi lära känna Kia som byter skola i sexan för att föräldrarna skiljs eftersom pappan har hittat en ny kvinna och hastigt flyttar till Australien. Kia ställs inför många svåra val – om hon ska hänga med de coola och då behöva snatta mot sin vilja, eller välja att vara ensam. Ett sätt att lätta på ångesten blir att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i löparspåret.

Boken tar även upp näthat mot tjejer och kvinnor och hets för utseendefixering. Förhoppningsvis kan berättelsen stärka unga tjejer och killar att våga vara sig själva, att de duger som de är.

 

”Vi väntar med spänning på nästa bok! Språket har bra driv och passar läsare i mellanstadieoch högstadieåldern.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Camilla Appelgren

 

Boken hittar du här: Gillad som du är

Camilla Dahlson

Camilla Dahlson är författare till Gillad som du är, en roman för barn i åldern 9-12 år. Hon debuterade 2013 med boken Jag vill också dansa på Opal förlag. Hennes andra bok Innebandystjärnor kom ut i mars 2015, och sedan dess har det blivit flera böcker till. Camilla har en bakgrund som journalist på dags- och fackpress, hon är utbildad civilekonom och har även arbetat som det under många år. När Camilla inte skriver tycker hon om att träna, måla, vara ute i naturen och umgås med sin familj. Camilla Dahlson är uppvuxen i östgötska Boxholm, men bor sedan många år i småländska Bankeryd.

camilla_dahlson


Humlesäcken, biografi

humle978-91-7577-519-7

Jag minns sommaren när vi älskade på Humlesäcken. Missionären på en kal bohusklippa. Den stekande solen och den dåsiga tröttheten. Den ömma fläcken på ryggen under spännet på bikiniöverdelen.

Min älskade, det är dags att öppna lådan med breven och läsa orden du aldrig fick se. Det är dags för mig att börja leva igen, trots att du inte finns kvar. När våra vänner diskuterade förkylda barn och husrenoveringar satt vi på intensiven på Sahlgrenska. När andra skaffade nya jobb och åkte på solsemester planerade vi för din begravning.

Det här är min berättelse om oss. Om dem vi var då: två unga människor, varav en blev sjuk. Jag måste lämna det där bakom mig nu och förlåta mig själv för att jag valde att leva vidare. Det är hög tid för mig att resa tillbaka till Humlesäcken.

 

”Det var mycket länge sedan jag läste något jag blev så imponerad av. Innehållet, i form av handling och berättelse, är otroligt drabbande, berörande, hudlöst och innerligt. Historien går rakt in i hjärtat och fångar in tidlösa begrepp som kärlek, sorg, tacksamhet, tillhörighet och livets eviga skönhet, trots dess mörker.” Kristina Jägfeldt | Språkkonsult, redaktör, lektör

 

Boken hittar du här: Humlesäcken

Linda Brustad

Lina Brustad är 38 år gammal och bor tillsammans med sin man och två barn i ett litet hus precis vid havet i det lilla fiskesamhället Träslövsläge utanför Varberg. Hon har ett stort intresse för musik och folkbildning och är trummis i ett band och doktorand på Göteborgs universitet där hon skriver en avhandling om sociala rörelser.

Lina tycker att skönlitteraturen genom alla tider haft en enastående förmåga att sätta ord på det som egentligen inte går att säga. Att det skönlitterära skrivandet, precis som musik och andra sköna konster kan fånga och förmedla vidden av upplevelser och känslor som når bortom det talade ordet. Det är märkvärdigt och kanske finns det inget bättre sätt att nå och berör livets allra största frågor.

Lina är aktuell med romanen Humlesäcken, en självupplevd berättelse om den stora kärleken och den största av sorger som drabbar henne redan i unga år när hennes man insjuknar och dör av en hjärntumör.     

Spännande läsning som ger kunskap

I Erkan – Drakenbergs hemlighet flätas dåtid och nutid samman och faran lurar bakom varje hörn. Berättelsen är baserad på riktiga händelser i den svenska historien och är skriven för den primära målgruppen 9-12 men passar lika bra för dig som älskar nervpirrande spänning. Och för dig som vill veta allt om de mörka hemligheter ur den svenska historien som avslöjas i den här boken.

Drakenbergs hemlighet är den första Erkanboken om syskonen Felicia, Ludwig och Amanda Johansson.

Här kan du se trailern för boken: erkan_drakenbergs_hemlighet
Och även lyssna på en ljudtrailer:

978-91-7577-515-9

LINDA PALM DAGEN

Linda Palm är en av de första författarna hos Idus förlag. Hon har idag gett ut närmare femtio böcker. Med sina pedagogiska barnböcker berör hon viktiga och aktuella ämnen som många kan känna igen sig i. Linda är en fantastisk författare vars resa vi följer med spänning, hon är en stark inspirationskälla för oss på förlaget och någon som vi gärna vänder oss till för att bolla nya idéer och tankar.

lindaaaaaa_p—————————————————————————————————————————

Linda Palm
Författare och föreläsare.

En kreativ författare som skrivit en mängd barnböcker och läromedel. Hon är utbildad pedagog och håller också inspirerande föreläsningar. Passionen för det lekfulla lärandet och värderingar om hur vi är och gör mot varandra går som en röd tråd genom hennes författarskap.

”Linda är en mästare på att hantera det enkla språket som talar direkt till barnet.” Berit Aler, Bibliotekstjänst

Vad skriver du
Bland annat böckerna om Svea och Kompisböckerna. På Idus förlag finns även Fånga draken – ett riddaräventyr för de allra yngsta samt böcker om att vara en fiffig kompis.

Varifrån kommer din inspiration
Jag lyssnar gärna in aktuella funderingar bland barn och föräldrar. Ibland kan inspiration komma från en härlig bild eller en händelse i min närhet. Jag samlar nyckelord och utifrån det bygger jag vidare berättelser. Det händer också att jag skriver på uppdrag och blir mer begränsad av ramar och styrdokument. Då behöver jag göra research och inspireras inom ett särskilt område.

Vad läser du
Utöver böcker tillsammans med barnen läser jag gärna biografier. Jag tycker det är intressant att läsa om olika människors liv och berättelser. Just nu läser jag Hedi Frieds nya bok, om hennes liv som överlevare.

Vem är din favoritförfattare
Jag är imponerad av Royne Mercurio (Herregud & Co) som med en enkel bild och väldigt kort text lyckas fånga hela vardagslivet, ofta på ett glatt och humoristiskt sätt. Det är ungefär det jag som fyrabarnsmamma hinner med att läsa på en dag, så helt perfekt för mig.

Jag vill också lyfta min författarkollega Marie Rydell, då det nog är den författare som är mest läst bland barnen här hemma. Böckerna om Kråke har funnits med under alla mina barns uppväxt och har lyckats fånga både tjejerna och killarna. Marie skriver på ett enkelt, pedagogiskt och lekfullt sätt kring olika teman.

När skriver du
Jag arbetar som författare på heltid även om det inte alltid fungerar att skriva på schema. Om jag är inne i en aktiv manusperiod är det svårt att stänga av hjärnan och släppa det övriga timmar på dygnet även om jag vet att berättelsen mår bättre av jag tar paus kommer tillbaka med nya fräscha ögon.

De dagar jag inte har någon kreativ lust att skriva sätter jag mig med mer praktiska saker som arbete med min webbshop, marknadsföring och bokföring i hopp om att kreativiteten ska komma tillbaka. Ibland gör den inte det, då tar jag en kopp kaffe och landar i min fåtölj en stund. Jag vet att jag mår som bäst på våren. Det händer som mest när allt vaknar till liv och solen ger mig extra energi.

Även om bokbranschen är mer svårplanerad vet man ofta i förväg när det brukar bli som mest intensivt. Inför boksläpp, mässor, föreläsningar i uppstartstider osv. Då försöker jag planera in andra projekt mellan de perioderna för ett jämnare flöde.

Vad ger dig energi
Att omges av positiva och engagerade människor. Jag får också energi av fina kommentarer från de som läser mina böcker. Bekräftelser på att det jag arbetat fram är välarbetat och uppskattat.

Kan känna frustration över
Att folk inte förstår vilket enormt arbete det ligger bakom en väl genomarbetad barnbok. En del tror att det är bara att sätta ihop något på en ledig kväll. Det är många gånger svårare att skriva enkelt. Alla ingredienser för en bra berättelse måste finnas med, på några få meningar. Det är små men viktiga detaljer som avgör hur du når din målgrupp, därför måste varje ord väljas med omsorg.

Dina uppdrag
Manusarbete, boksigneringar, föreläsningar, seminarium, författarbesök, mässor, läsprojekt, och försäljning av böcker bland annat genom webbshop.

Vad har du för mål med dina böcker?

  • Jag vill fånga upp vardagshändelser och sedan göra det till en bra pedagogik.
  • Låta boken få bli ett verktyg som inspirerar till ett lekfullt lärande.
  • Jag vill också bidra till ett vänligare klimat i vårt samhälle och arbetar för att mina böcker på ett konkret sätt kan inspirera till samtal om hur vi är och gör mot varandra.

——————————————————————————————————————————-

Författarbesök:
Välkommen att boka Linda till er förskola, skola, bibliotek eller butik.
Besöken anpassas till målgrupp och önskemål av innehåll.
Bokningar sker genom Författarcentrum eller direkt med författaren.

Följ Linda Palm i sociala medier:
Facebook: Linda Palm Creative
Instagram: lindapalmcreative
www.lindapalm.se

Böcker av Linda Palm på Idus förlag hittar du här:
Jag

Du
Vi

Bästa kalaset
Galet modig
Vilja vinna

Fånga draken

Svea bygger
Svea målar
Svea handlar

Svea klipper

alla_400

 

vilja

drakealla_400_svea

 

 

Nya titlar på ingång för stora och små!

Snart kommer nya bokleveranser till förlaget med tusentals böcker. I våra nya böcker kommer du börja skratta så det bubblar i magen, lära dig nya saker, låta dig skrämmas och får följa med på spännande och lärorika äventyr!

Kommande böcker:

Eddie följer med på jobbet, 0-3 år

978-91-7577-511-1

Det är tråkigt på jobbet!
Tycker  Eddie i alla fall …

Böckerna om Eddie är skrivna utifrån humor och glädje om vardagssituationer som de flesta barn kan känna igen sig i. Man får se ut och vara precis som man är och som man vill. Och att familjer kan se ut på alla möjliga vis. Eddie leker med traditionella föreställningarna kring hur en familj skall uppfattas i bild.

 

 

Älskade dumma lillebror, 3-6 år

978-91-7577-512-8

Älskade dumma lillebror är en barnbok som handlar om Wilmer som får en lillebror. Det blir inte alls så roligt som Wilmer hade hoppats på för mamma är bara arg, trött och ledsen.

Boken riktar sig till storasyskon i familjer där  mamman blivit nedstämd efter förlossningen.
På ett enkelt och tydligt sätt förklarar boken vad som hänt mamman och att det inte är barnens fel.

 

 

 

 

 

 

Livia och förändringarnas vindar, 6-9 år

978-91-7577-509-8

Vi har flyttat! Och jag kan räkna upp hur många saker som helst som gör att mitt liv nu är pest och pina. Några exempel:
1. Jag bor nu för långt bort från Kajsa, min BFF, best friends forever (och hon är jätteledsen och jag har klantat till det).

2. Jag måste dela rum med Love, min lillebror på fyra år (som vaknar klockan 6 varje morgon och vill leka).

3. Istället för att det tar mig fem minuter att gå till skolan får jag cykla åtta kvarter (men det är punka på cykeln och pappa vägrar laga den).

 

 

 

 

Sofia med knuff – Det här är jag, 6-9 år

978-91-7577-440-4

Sofia vill vara sig själv, inte tjejen med adhd. Sofia känner sig missförstådd och annorlunda men vill inget hellre än att fungera och förstå sig själv. Vi möter Sofia från ett barns perspektiv, i hennes sorger, i delad glädje och blir delaktiga i hennes funderingar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fru Alms magiska resebyrå, Raggarbilar och rullstolar, 9-12 år

978-91-7577-507-4

Raggarbilar och rullstolar är en fristående  fortsättning på Fru Alms magiska resebyrå.

Det är påsklov och Hilma hälsar på mormor och morfar i Lysekil. Under lovet händer det saker
i Lysekil som gör att den berömda Havs-
badsparken och de älskade Havsbadsdagarna plötsligt är i fara.

I slutet av boken har Hilma och de andra i berättelsen samlat sina bästa tips. Här får du till exempel veta hur du bakar Ängelpaj, steker makrill och tränar hjärnan. Du får också noterna till fru Alms tröstevisa i trätakt.

 

 

 

 

Piratens hemlighet, 9-12 år

978-91-7577-413-8

Piratens hemlighet är den första boken i den arkeologiska deckarserien om Aniara och Benjamin. Det är en berättelse som blandar fiktion med historia och arkeologi. Boken inbjuder till att läsaren ska upptäcka och förstå landskapet på ett nytt sätt.

Varför finns det stenmurar på så många ställen?
Varför är stenhögar placerade uppe på höjder och varför växer det egentligen äppelträd mitt i skogen?

 

 

 

 

 

 

 

Erkan – Drakenbergs hemlighet, 9-12 år
978-91-7577-515-9

I Erkan – Drakenbergs hemlighet flätas dåtid och nutid samman och faran lurar bakom varje hörn. Berättelsen är baserad på riktiga händelser i den svenska historien och är skriven för den primära målgruppen 9-12 men passar lika bra för dig som älskar nervpirrande spänning. Och för dig som vill veta allt om de mörka hemligheter ur den svenska historien som avslöjas i den här boken.

Drakenbergs hemlighet är den första Erkanboken om syskonen Felicia, Ludwig och Amanda Johansson.

Alla scouters dag!

Idag uppmärksammar vi Alla scouters dag!

B.L.ÖH: Barnens lilla överlevnadshandbok är ett lärande äventyr. En rolig och spännande expedition i vår vackra vildmark. Följ med vännerna Maja och Charlie ut i skogen där de får lära sig, och oss om hur vi överlever i vår fina natur som att rena vatten, göra upp eld, fiska, bygga vindskydd m.m. Lär er att överleva och gör det på det bästa och roligaste sättet: tillsammans!

Boken hittar du här: http://www.idusforlag.se/b.l.o.h?search=b.l.%C3%B6h

scout