Träffa Idus förlag på bokmässan 2017

pr

Snart är det dags för Nordens största litteraturfest. Den 28 september slår portarna upp för årets bokmässa i Göteborg och det bjuds in till fyra dagar av bokprat och diskussion med bildning i fokus. Vi på Idus förlag är självklart där. Välkomna att träffa våra författare och illustratörer, ta del av vårt scenprogram och frossa i höstens boknyheter i monter A01:02!

Läs det fullständiga programmet här:

Torsdag: Monterprogram | Aktiviteter
Fredag: Monterprogram | Aktiviteter
Lördag: Monterprogram | Aktiviteter
Söndag: Monterprogram | Aktiviteter

Torsdag 28 september

12.00-13.00 / 14.00-14.45
När sex gör ont
Elin Lundberg kommer förklara hur vår hjärna fungerar och på ett pedagogiskt sätt förklara vad som krävs för att sex ska vara skönt för kvinnor och vad som händer i kroppen vid sexuell upphetsning.

Fredag 29 september

10:00-10.45 / 11.15-12.00
Magi och underhållning
Daniel Karlsson, en av Sveriges mest uppskattade trollkarlar från barnprogrammet ”Den itusågade Kaninen” debuterar med två böcker till de yngsta.  Kom och se vad Daniel trollar fram.

12.00-15.00
Stora frågor för små medborgare
Annalisa och födelsedagspresenten är den första fristående boken i serien Stora frågor för små medborgare. I serien kommer Annalisa, en ifrågasättande och ny ken femåring, möta olika samhällsutmaningar som tiggeri, rasism och klimatoro i sin vardag.

Lördag 30 september

15.30-16.30
Om pälsresten du har på huvudet!
Håret är en del av vår personlighet och visar hur vi känner oss, men vilken nytta gör det? Hur är det uppbyggt? Varför får vi olika färg, längd, form, tjocklek och varför blir håret grått?

14.00-16.00
Eiwor bjuder på Muufo-bröd
En spännande matresa när Eiwor bjuder på bröd och Hawas kryddiga grönsaksröra. Den här kokboken är resultatet av möten mellan människor från många olika länder och kulturer.

Söndag 1 oktober

13.00-14.00
Träffa Busen
Valpen Busen visar upp sin saga. En fantasifull berättelse skriven på rim om valpen Busens äventyr. Det är stimulerande för barns språkutveckling med sagor skrivna på rim och här flyter rimmen bra och lätt för den vuxne att läsa.

09.00-12.00 / 14.00-17.00
Från TV4 Nyhetsmorgon
Drömmen om att bli gamla tillsammans slogs i spillror när Lina Brustad blev änka och ensamstående mamma. Men mitt i mörkret fanns makens barndomsvän. Det gemensamma sorgearbetet ledde till en stark vänskap – och så småningom kärlek.

 

tv

Sommarnyheter!

Under augusti får in många nya titlar, perfekta för sommarens sista dagar och skolstarten!

Teknikpausa i sommar!

Spenderar du mycket tid framför mobilen, surfplattan och datorn?

Genom att teknikpausa tar du kontrollen över tekniken, samtidigt som en hel värld av spännande teknikfria aktiviteter öppnar sig!

Aktiviteterna i Fredrik Kellins nya bok inspirerar till motion, naturupplevelser, skaparglädje, utmaningar, upptäckter, kunskap och gemenskap.

Över 100 utövare, experter och kändisar har bidragit med sina passioner, erfarenheter och kunskaper.

978-91-7577-562-3

Så lägg ifrån dig tekniken under semestern och anta utmaningarna som boken bjuder på!

Bröllop i sommar?

Under sommartiden nalkas bröllop för många och vad passar inte bättre än en rolig och personlig gästbok för att minnas den stora dagen?

Vår stora dag är en fyll-i-bok för att minnas ert bröllop! Med hjälp av filosofiska frågor om brudparet, bröllopet och framtiden samlar ni minnen fulla med lyckönskningar, tips och visdomsord!

Vår stora dag är en personlig och roligare gästbok som fylls i av varje gäst/par/kompisgäng för att reflektera, svara på roliga frågor, vara ärliga och skriva en hälsning. Brudparet själva får också möjligheten i slutet av boken att skriva av sig och svara på frågor. I början och slutet av gästboken finns det även plats för citat från dagen, programmet eller att sätta in foton.

Innan bröllopsdagen hålls det ofta en möhippa för den blivande bruden, även denna dag är värd att minnas. Låt kompisarna svara på frågor i fyll-i-boken Min Möhippa. Låt gästerna antingen rita sina egna porträtt eller fäst in bilder för varje gäst i efterhand och ge som brudgåva till bruden på bröllopsdagen.

3Vår stora dag                                                Min Möhippa

GP: Depression gav liv till barnboken

Mikaela Björkman i Stenungsund drabbades av en förlossningsdepression då hon hade fött sin dotter. Nu har hon gett ut en bok där hon på ett rakt och enkelt sätt beskriver för barn hur det kan påverka en familj.

Boken hittar du här: http://www.idusforlag.se/alskade_dumma_lillebror

Läs hela artikeln här: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/mikaelas-depression-gav-liv-till-barnboken-1.4223698

mika978-91-7577-512-8

Boksmälla!

Många nya titlar har trillat in till oss den här veckan. Underbart tycker vi! Här kommer en presentation om våra senaste titlar, och våra nya författare, välkomna!

Kråke och Lubbas tävlar, 6-9 år

krakelubbas978-91-7577-513-5

 

Kråke tittade bekymrat på Lubbas. Det verkar vara något fel på hans nos. Han är inte ett dugg intresserad av att lukta på spåret av rådjur som morfar just har lagt. Tänk om han inte har något luktsinne? Tänk om han är sjuk? Kråke blir orolig. Hur ska det gå med spårträningen och kommer det att bli någon agility över huvud taget?

I den sjätte kapitelboken om Kråke får vi åter träffa morfars tax Lubbas.

 

”En bra bok i sin genre, skönlitterär faktabok, som passar för högläsning eller för dem som läst ett litet tag. […] Marie Bosson Rydell är duktig på, genom Kråke som positiv förebild, att locka barn till att göra som Kråke gör. Denna gång handlar det om hundar, agility och spårträning,men även lite tips från streetdance finns med och kan användas när man tränar hundar. Allt (träning, vardag, tävling) är skildrat mycket positivt med knappt några problem, mer beskrivet än gestaltat, men det fungerar över förväntan och fyller sin funktion att lära ut och passar säkert många barn som har faktaböcker som sin favoritläsning. Jessica Lindholm […] lyckas väl, framförallt med de väldigt olika, sympatiska hundarna och deras mattar/hussar, samt att göra illustrationerna till ett stöd i läsförståelsen.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Annika Lundeberg

 

Boken hittar du här: Kråke och Lubbas tävlar


Böckerna om Fian, 6-9 år

fian978-91-7577-516-6 978-91-7577-517-3

 

Den rätta vinnaren och Den bästa spelaren fyller en lucka i barnboks-utbudet då det, trots att tennis är en stor sport, saknas skönlitterära böcker där tennis har en central roll, framförallt för slukaråldern.

 

 

Serien om Fian handlar om olika spännande, roliga och oväntade händelser Fian är med om när hon spelar en viktig tennismatch och åker på tennisläger. Utöver själva läsupplevelsen kan böckerna också bidra till att skapa nyfikenhet kring tennisen som sport. De kan inspirera till funderingar kring att vara en juste spelare, att förlåta och ha förståelse för att alla inte har samma förutsättningar. Samt att det viktigaste inte alltid är att vinna utan att göra sitt bästa och ha kul och lära sig mer.

”Trevligt berättat av Emma Fäldt om intensiva matchsituationer, där heta slagväxlingar avlöser varandra. Den rätta vinnaren har ett lättsamt språk, fin dialog och bra person- och miljögestaltning.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand om Den rätta vinnaren

”Jättefint berättat i enkla ord och trovärdig psykologi om vänskap och tävlingsinstinkt. Medryckande på ett alldeles otvunget vis.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand om Den bästa spelaren

Boken hittar du här: Den rätta vinnaren
Boken hittar du här: Den bästa spelaren


Russintårtan, 9-12 årrussin

978-91-7577-518-0

 

 

Det är inte planerat att Regina, Moa och Simon olovandes befinner sig i grannens lägenhet när de hör en nyckel stickas in i ytterdörren. Tant Svarten som bor där är bortrest till Egypten. Då måste det vara … tjuvar! Gömda under sängen hör de hur tjuvarna plockar stöldgods för att därefter försvinna spårlöst. Nu måste barnen ta fast tjuvarna. Men hur ska dem förklara att de befann sig i Tant Svartens lägenhet?

 

 

 

”Simon är berättelsens starka karaktär, genom sina Asperger-symptom, och sitt kloka sätt att resonera. Tack vare honom och flickornas fina samarbetsförmåga är detta en härlig solskenshistoria. Debuterande Gun Britt Bergström Lindell har journalistbakgrund. Här skriver hon med kärlek och humor lyhört om tre barn i bästa problemlösaråldern. Meeer!” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Staffan Engstrand

Boken hittar du här: Russintårtan på tjuvjakt

Gun-Britt Bergström Lindell

Gun-Britt växte upp i Uppsala och flyttade till Växjö efter att hon träffat sin blivande man under en journalistutbildning på Skurups folkhögskola.

Så småningom gick flyttlasset mot Helsingborg där hon fick anställning på veckotidningen Allers och blev kvar i hela femton år. Gun-Britts liv består till stor del av skrivande och hundar! År 2002 startade hon frilansföretaget Lindell.media som fortfarande är i full gång.

2014 började hon på en kurs som heter ”Att skriva barnlitteratur” på Linnéuniversitetet i Växjö och det var där hennes intresse att skriva manus för barn tog fart på allvar. Efter att ha fyllt på med två kurser i kreativt skrivande har hon nu debuterat med Russintårtan på tjuvjakt på Idus förlag och ytterligare ett par barnboksmanus är på gång.

Bildtext: Gun-Britt Bergström Lindell tillsammans med faraohundarna Django och Herman.
Foto: Lasse Lindell

gun_britt_bergstrom


Gillad som du är, 9-12 årgillad

978-91-7577-514-2Camilla Dahlson är civilekonom med ett förflutet som journalist som nu är aktuell med barnboken Gillad som du är. Här får vi lära känna Kia som byter skola i sexan för att föräldrarna skiljs eftersom pappan har hittat en ny kvinna och hastigt flyttar till Australien. Kia ställs inför många svåra val – om hon ska hänga med de coola och då behöva snatta mot sin vilja, eller välja att vara ensam. Ett sätt att lätta på ångesten blir att snöra på sig löparskorna och ge sig ut i löparspåret.

Boken tar även upp näthat mot tjejer och kvinnor och hets för utseendefixering. Förhoppningsvis kan berättelsen stärka unga tjejer och killar att våga vara sig själva, att de duger som de är.

 

”Vi väntar med spänning på nästa bok! Språket har bra driv och passar läsare i mellanstadieoch högstadieåldern.” Publiceras i BTJ-häftet nr 11, 2017. Lektör Camilla Appelgren

 

Boken hittar du här: Gillad som du är

Camilla Dahlson

Camilla Dahlson är författare till Gillad som du är, en roman för barn i åldern 9-12 år. Hon debuterade 2013 med boken Jag vill också dansa på Opal förlag. Hennes andra bok Innebandystjärnor kom ut i mars 2015, och sedan dess har det blivit flera böcker till. Camilla har en bakgrund som journalist på dags- och fackpress, hon är utbildad civilekonom och har även arbetat som det under många år. När Camilla inte skriver tycker hon om att träna, måla, vara ute i naturen och umgås med sin familj. Camilla Dahlson är uppvuxen i östgötska Boxholm, men bor sedan många år i småländska Bankeryd.

camilla_dahlson


Humlesäcken, biografi

humle978-91-7577-519-7

Jag minns sommaren när vi älskade på Humlesäcken. Missionären på en kal bohusklippa. Den stekande solen och den dåsiga tröttheten. Den ömma fläcken på ryggen under spännet på bikiniöverdelen.

Min älskade, det är dags att öppna lådan med breven och läsa orden du aldrig fick se. Det är dags för mig att börja leva igen, trots att du inte finns kvar. När våra vänner diskuterade förkylda barn och husrenoveringar satt vi på intensiven på Sahlgrenska. När andra skaffade nya jobb och åkte på solsemester planerade vi för din begravning.

Det här är min berättelse om oss. Om dem vi var då: två unga människor, varav en blev sjuk. Jag måste lämna det där bakom mig nu och förlåta mig själv för att jag valde att leva vidare. Det är hög tid för mig att resa tillbaka till Humlesäcken.

 

”Det var mycket länge sedan jag läste något jag blev så imponerad av. Innehållet, i form av handling och berättelse, är otroligt drabbande, berörande, hudlöst och innerligt. Historien går rakt in i hjärtat och fångar in tidlösa begrepp som kärlek, sorg, tacksamhet, tillhörighet och livets eviga skönhet, trots dess mörker.” Kristina Jägfeldt | Språkkonsult, redaktör, lektör

 

Boken hittar du här: Humlesäcken

Linda Brustad

Lina Brustad är 38 år gammal och bor tillsammans med sin man och två barn i ett litet hus precis vid havet i det lilla fiskesamhället Träslövsläge utanför Varberg. Hon har ett stort intresse för musik och folkbildning och är trummis i ett band och doktorand på Göteborgs universitet där hon skriver en avhandling om sociala rörelser.

Lina tycker att skönlitteraturen genom alla tider haft en enastående förmåga att sätta ord på det som egentligen inte går att säga. Att det skönlitterära skrivandet, precis som musik och andra sköna konster kan fånga och förmedla vidden av upplevelser och känslor som når bortom det talade ordet. Det är märkvärdigt och kanske finns det inget bättre sätt att nå och berör livets allra största frågor.

Lina är aktuell med romanen Humlesäcken, en självupplevd berättelse om den stora kärleken och den största av sorger som drabbar henne redan i unga år när hennes man insjuknar och dör av en hjärntumör.