Gästbloggare: författaren Mikael Rosengren om kulturella krockar och tusenmiddagarsjakten

Barn älskar böcker och barn älskar barn. Och en sagobok är ett utmärkt verktyg för att lära om och stötta utsatta barn. För barn på barns vis. Så föddes tanken om Hallonbåtsracet, barnboken som i dagarna givits ut av Idus Förlag.

FN-dagen inträffar den här veckan och på mina barns dagis uppmärksammar man detta hela veckan genom olika aktiviteter. När jag igår kom viftande med min och Märta Lindqvists nya bok Hallonbåtsracet, stannade personalen upp och log.

”Det är precis det här”, sa en av pedagogerna och sträckte sig ivrigt fram efter boken. Jag tittade förvånat på henne och så förstod jag att hon syftade på bokens tema och syfte: att för barn på barns vis berätta om mötet mellan två pojkar från två olika kulturer och livsförutsättningar.

hallonbåtsracet
För varje såld bok skänks tio kronor till barnhemmet Muang Mai i Thailand. Jag, Märta och förlaget är lite extra stolta över att boken ger möjlighet att göra skillnad för de utsatta barnen. Men utöver tiokronan är det två saker till som jag tycker är lika häftigt och viktigt.Det första är att det faktiskt går att göra skillnad på Facebook genom att där förvandla ”likes” till handling. Och för att lyckas med just det har Hallonbåtsracet i dagarna fått sin egen Facebooksida: www.facebook.com/hallonbatsracetbarnbok

På FB-sidan är bokens huvudpersoner Erik och Chan ute på en landsomfattande tusenmiddagarsjakt. Och det är just det som är det häftiga. Att människor runt om i landet faktiskt hittar FB-sidan, går in och gillar den, delar den med sina vänner på Facebook och i flera fall också köper ett eller några exemplar i present eller julklapp. Det gör mig så glad. Och det gör barnen på barnhemmet oändligt mycket gladare

25 kronor räcker till 6 middagar för ett barn på barnhemmet och tusenmiddagarsjaktens mål är 420 sålda böcker. 420 böcker ger 1008 middagar för barnen! Mottot är att det ska vara enkelt att göra skillnad och tillsammans gör vi verkligen det.

Det andra som är minst lika häftigt och viktigt som den ekonomiska gåvan är informationen och lärandet som Hallonbåtsracet bidrar med. Att för barn på barns vis få lära sig om vad ett barnhem är. Om vad det kan innebära att bo på barnhem. Mitt signum för författandet är dock viktigt att poängtera: Att den här sortens lärande inslag inte får hamna framför den egentliga berättelsen. Det bör vara en rolig och spännande berättelse i fokus med inslag av lärande. Det är receptet även för Hallonbåtsracet. I slutet av boken finns ett antal frågor och småpyssel som bidrar till att främja läsförståelse och inlärning.

Jag hoppas att ni får stor glädje och nytta av boken och kom ihåg att kliva in på FB-sidan och hjälp Erik och Chan i tusenmiddagarsjakten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikael Rosengren, författare och informatör
mikael@childrensbooksforchange.com
www.childrensbooksforchange.com