Jägargrön är en kapitelbok för 12–15 år av författaren Marie Rydell. Boken ges ut i mitten av april och handlar om att vara sig själv, stå upp för sig och sina kompisar och att hjälpas åt.  

Jägargrön är en fristående fortsättning på min bok Bahamasgul. I den här boken har Axel och Elias börjat gymnasiet, där Axel går fordon och samtidigt håller på att ta jägarexamen. Elias pluggar till kock. På fritiden träffar de tjejerna som delar deras intresse för mopeder och a-traktorer, säger Marie Rydell.  

Utöver sitt författarskap, arbetar Marie Rydell som förskollärare. 

– Den här boken vänder sig till de ungdomar som hellre mekar än läser böcker. Att läsa om något man är intresserad av kan vara en väg till ett mer aktivt läsande. Böcker har idag hård konkurrens av skärmar och sociala medier. Jag hoppas att trenden vänder. 

Hissen upp! är en bilderbok för de allra yngsta av författarduon Karin Frimodig och Sara Berg, illustrerad av Bettina Johansson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om en spännande hissresa med oväntade möten – en bok för språkglädje och nyfikenhet.  

– Att trycka på knappar och att åka hiss är väldigt spännande för små barn. Tryck på knappen och se vart du hamnar. Vänd sida och se vem som bor på nästa våning, säger Karin Frimodig och Sara Berg. 

Berg och Frimodig är en författarduo, sedan 2009. Sara Berg är författare och dramapedagog och Karin Frimodig är författare och barnbibliotekarie 

– Vi tycker om att leka med språket och vill bjuda in läsarna, stora som små, till en spännande högläsningsstund där text och bild tillsammans skapar en magisk värld. 

Familjen Knölsvan är en faktabok för 6–9 år av författaren Martina Willners och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om knölsvanar och deras liv.  

– Min förhoppning är att boken ska väcka intresse för knölsvanen som fågelart. Att den ska bidra till förståelse för knölsvanens liv och häckning; från bobyggande till ägg och ungarnas uppväxt, säger Martina Willners.  

Hanna Ingvarsson är illustratör på heltid, och Martina Willners arbetar som lärare och har alltid brunnit för att undervisa om djur och natur. Både Hanna och Martina har gett ut ett flertal böcker på Idus förlag. 

– Jag hoppas att barn som läser boken ska bli nyfikna på att lära sig mer om fåglar och hur de lever. 

En blåvals hjärta är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Veronica Gustafsson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om två flickor och deras önskningar – Sally som innerligt önskar att hennes adhd ska försvinna och Agnes som önskar sig ett manus att följa när hon pratar med sina klasskompisar.  

– Min ursprungstanke med boken var att läsare skulle få karaktärer att identifiera sig med, eftersom jag upptäckt att det fanns få karaktärer som Sally och Agnes i barn- och ungdomslitteraturen. Men när boken växte fram insåg jag att den också kan vara ett bra underlag för diskussion i klassrummet, på det ständigt aktuella ämnet annorlundaskap och utanförskap, säger Veronica Gustafsson.  

Författaren arbetar till vardags som specialpedagog. 

– Min förhoppning är att läsaren efter bokens slut har blivit berörd och berikad av tjejernas berättelse. 

Boktugg intervjuade förlag i samband med bokrean 2024. Idus har en bred utgivning av böcker men brinner lite extra för böcker om aktuella eller svåra ämnen. Inom den nischen är bokrean inte ett viktigt strategiskt verktyg för utgivningen. Men många av våra författare och illustratörer vill medverka och så länge det finns en efterfrågan är vi med.

Är bokrean för lång?
– Viktigast är att det finns gott om tid för personal inom bibliotek, sjukvård och skola, som är viktiga kunder för våra barn- och ungdomstitlar om nischade, svåra och tunga ämnen, att upptäcka böckerna. Eftersom bokrean skyltas så långt i förväg och det går att förboka så behöver egentligen inte själva bokrean vara så lång. Kunderna hinner ändå upptäcka och köpa böcker, säger Elisabeth Grunditz.

Läs artikeln i sin helhet här.

När vi var olydiga är en faktabok för 9–12 år av författaren David Hedlund och illustratören Isabelle Rönnquist. Boken ges ut i mars och handlar om orättvisor och demokrati; om hur vi själva bestämmer vilken sorts samhälle vi vill ha.  

– Civil olydnad har klivit in i barn och ungas vardag. I deras tv-program, och på deras gator, och det är något som klimatforskare förutspår att vi kommer se mer av. Därför är det extra viktigt att barn också får ett språk för vad de ser omkring sig, och får verktyg för att avkoda det till synes paradoxala beteendet att bryta mot lagen för att skapa en bättre värld, säger David Hedlund.  

Författaren är grundare till Klimatklubben Falkenberg och samordnare för Klimatklubbens lokalavdelningar nationellt.  

– I När vi var olydiga vill jag ge läsaren en bredare bild av demokrati och rättvisa, och visa att vi alla behöver komma underfund med vad vi själva tycker är rätt och fel. Det är först när vi gjort det som vi kan vara aktiva deltagare i samhället. 

Mardrömsdockan är en bok för 9–12 skriven av Andreas Jansson. Boken ges ut i mars och handlar om vänskap, kärlek, och överlevnad.  

Mardrömsdockan är en barnrysare om ni så vill. En bok om mobbning och utanförskap, men framförallt om vänskap och kärlek som blandas i en jakt för överlevnad. Ibland blir mardrömmar verkliga! säger Andreas Jansson.  

Till vardags jobbar författaren som arbetsterapeut i Uppsala. Skrivandet har varit en hobby, och ett kreativt måste, i många år. 

– Jag minns själv böckerna som gjorde det svårt att släcka lampan när jag var liten. Mardrömsdockan ska få det att kittla i magen hos läsaren. 

Ilse och istiden är en bok för barn mellan 6–9 år, skriven och illustrerad av Sara Lundin. Boken ges ut i slutet av mars och handlar om Ilse som ger sig ut i snön för att leta efter spår av den förra istiden tillsammans med sin arkeologpappa och storebror Ivar. 

– Min bok är en mysig och igenkännande faktabok full med ulliga elefanter, jättegrytor och stora stenar som flyttar på sig. Boken passar både små och stora personer och kan läsas lika väl i skolan som hemma vid köksbordet, säger Sara Lundin.  

Författaren och illustratören Sara Lundin arbetar till vardags som lärare. 

– Jag vet hur spännande historia kan vara samtidigt som det kan vara supersvårt för barn att förstå ibland. Med Ilse och istiden vill jag att alla barn ska kunna ta del av enkla och roliga fakta som de kan använda när de går ut i Sveriges natur. 

Vem låter om natten? Vid havet är en bilderbok för 0–3 år av författaren Karin Askerin och illustratören Amanda Karlsson. Boken ges ut i slutet av mars och är en fantasifull och humoristisk bok där läsaren får träffa djur som finns i och vid havet.  

– Nu låter det även vid havet på natten! I boken ger en bild en ledtråd, och på nästa uppslag får vi veta vem som kanske låter. Det här är min och Amanda Karlssons fjärde bok i den populära bokserien för yngre barn, säger Karin Askerin.  

Till vardags jobbar författaren som förskollärare. Tidigare har hon gett ut tre böcker i Vem låter om natten-serien, i vilka läsare får möta de som låter i skogen, i parken och på bondgården. På Idus förlag har Karin Askerin även gett ut böckerna Jag brukar vinka till en sten, L+OVE=LOVE, Ålen Åkes långa resa samt Räkna med enhörningar