Franks restaurang är en kapitelbok för 6–9 år av författaren Michael Wiander och illustratören Linnea Boxer. Boken ges ut i april och handlar om att drömma stort, hantera motgångar och framför allt – laga mat! 

– Min förhoppning med boken är att allt fler barn ska inspireras att våga ställa sig i köket och fixa middagen på egen hand. Barn kan laga mat – inget är omöjligt. I detta spännande äventyr lär sig läsaren matlagningens grundtekniker på ett pedagogiskt vis och boken är sprängfylld med olika recept, säger Michael Wiander.  

Författaren är egenföretagare och föreläser på temat kreativt skrivande för grundskolan. Han har även gett ut två andra bokserier på Idus förlag, Dexter Olsson Adventures och Schackklubben Draken

– Som författare har jag fastnat för konceptet ”Factasy”, äventyrsböcker med fakta för barn. I tidigare barnböcker har jag kombinerat spänning med geografi, historia och schack. Med Franks restaurang är det äntligen dags för mat-temat, och detta till stor del tack vare den fantastiska illustratören och foodien, Linnea Boxer! 

Varför nyser Noa? är en bilderbok för 3–6 år av författaren Anna Hultman och illustratören Elin Hägg. Boken ges ut i april och handlar om pollenallergi, hur det kan vara att gå till doktorn och om att få ett allergibesked.  

– Noa har längtat så mycket efter att få rulla nerför backen och klättra i träd, men när han väl gör det börjar det plötsligt klia jättemycket i näsan – och i ögonen känns det torrt, nästan som gruskorn. Boken visar hur pollenallergi kan kännas, och hur det sedan är att få ett allergibesked, säger Anna Hultman. 

Elin Hägg arbetar som illustratör på heltid. Utöver sitt författarskap, är Anna Hultman också specialpedagog. 

– Alla känner vi någon i vår närhet som lider av pollenallergi. Kanske är det just du som precis har fått ett allergibesked? Med min bok vill jag på ett lättsamt och humoristiskt sätt sprida kunskap och skapa ett underlag för frågor, funderingar och fina samtal.  

Limax Lurv är en bilderbok för 3–6 år, skriven och illustrerad av Anna Södergård. Boken ges ut i april och handlar om den tokroliga hunden Limax och hans lurv – pälsen som drar åt sig sådant som fastnar. Du kan inte föreställa dig hur smutsigt lurv kan bli efter en dag!  

– Det här är en bok om att nyfiket upptäcka världen, och att inte vara rädd för att smutsa ned sig under tiden. Har man som Limax en extra trasslig päls så ska man ändå inte låta det hindra en från att ta del av allt. Vem hinner bry sig om en detalj som fläckar när det finns lerpölar att bada i? säger Anna Södergård.  

Anna Södergård är administratör på Göteborgs Universitet om dagarna, och illustratör och författare om nätterna. 

Den 16 april 2024 presenterade Svenska Barnboksinstitutet sin årliga Bokprovning. I Bokprovningen presenteras föregående års utgivning av barn- och ungdomsböcker genom både statistik och fördjupningar. Även i år hittar vi Idus förlags titlar med i rapporten.

– Vi är superglada och stolta att våra böcker lyfts av Svenska Barnboksinstitutet, inte minst titlarna kopplade till högkänslighet och neuropsykiatrisk funktionsvariation. Det är viktiga perspektiv som får synas i Det går åt ganska mycket tejp och Superpappan och lådbilsracet, säger Ulrika Slottner som är förläggare på Idus förlag.

Den sista februari 2024 hade det inkommit 2 197 trycka barn- och ungdomsböcker till Svenska barnboksinstitutet (Sbi) med 2023 som utgivningsår. Det är ungefär en lika stor utgivning som året innan.


Idus-titlar som lyfts i Bokprovningen:

Tidsdribblarna räddar tronen av Lina Gullbrand och Maria Bäckman
Läsaren får följa Erik och Mattea som är tillbaka i ännu ett spännande tidsdribblande äventyr, har de vad som krävs för att rädda tronen? I Tidsdribblarna räddar tronen vävs historiska fakta och fiktion samman på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Blomstersystrarna av Ulrika Goude Westby
I Blomstersystrarna får vi följe Malva, hennes mamma har svikit familjen och hennes pappa sitter i fängelse. Nu tvingas hon bo hos sin mormor, och där ska hon stanna fast bara ett tag. Malva ska samla ihop pengar och rymma i väg långt, långt bort. Det var planen innan hon hittade skeletthanden i mormors rabatt.

Superpappan och lådbildracet av Sophia Larsson och Jennie Blomkvist
Superpappan och lådbilsracet är en bok som gestaltar hur det kan vara att leva med en NPF-förälder. Kirre bor varannan vecka hos sin pappa och hans pappa är inte som andra pappor, utan han är en Superpappa. En superpappa kan älska att leka och bygga maskiner, men samtidigt vara stökig, komma för sent och glömma saker. Och ibland blir han väldigt trött.

Det går åt ganska mycket tejp av Anna Lundholm och Josephine Ekdahl
I Det går åt ganska mycket tejp är en berättelse om kampen för att få vara den man är – och att vara den som hellre ser än syns. Elis vill helst vara hemma och bygga på sitt slott och idéerna sprutar. En dag blir han tvungen att ta paus eftersom han blir bjuden på kalas. Han tycker inte att han passar så bra på kalas och vill helst slippa stök och smällande ballonger.

Läs hela rapporten:
Bokprovning på Svenska barnboksinstitutet: En dokumentation, Årgång 2023

Jägargrön är en kapitelbok för 12–15 år av författaren Marie Rydell. Boken ges ut i mitten av april och handlar om att vara sig själv, stå upp för sig och sina kompisar och att hjälpas åt.  

Jägargrön är en fristående fortsättning på min bok Bahamasgul. I den här boken har Axel och Elias börjat gymnasiet, där Axel går fordon och samtidigt håller på att ta jägarexamen. Elias pluggar till kock. På fritiden träffar de tjejerna som delar deras intresse för mopeder och a-traktorer, säger Marie Rydell.  

Utöver sitt författarskap, arbetar Marie Rydell som förskollärare. 

– Den här boken vänder sig till de ungdomar som hellre mekar än läser böcker. Att läsa om något man är intresserad av kan vara en väg till ett mer aktivt läsande. Böcker har idag hård konkurrens av skärmar och sociala medier. Jag hoppas att trenden vänder. 

Hissen upp! är en bilderbok för de allra yngsta av författarduon Karin Frimodig och Sara Berg, illustrerad av Bettina Johansson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om en spännande hissresa med oväntade möten – en bok för språkglädje och nyfikenhet.  

– Att trycka på knappar och att åka hiss är väldigt spännande för små barn. Tryck på knappen och se vart du hamnar. Vänd sida och se vem som bor på nästa våning, säger Karin Frimodig och Sara Berg. 

Berg och Frimodig är en författarduo, sedan 2009. Sara Berg är författare och dramapedagog och Karin Frimodig är författare och barnbibliotekarie 

– Vi tycker om att leka med språket och vill bjuda in läsarna, stora som små, till en spännande högläsningsstund där text och bild tillsammans skapar en magisk värld. 

Familjen Knölsvan är en faktabok för 6–9 år av författaren Martina Willners och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om knölsvanar och deras liv.  

– Min förhoppning är att boken ska väcka intresse för knölsvanen som fågelart. Att den ska bidra till förståelse för knölsvanens liv och häckning; från bobyggande till ägg och ungarnas uppväxt, säger Martina Willners.  

Hanna Ingvarsson är illustratör på heltid, och Martina Willners arbetar som lärare och har alltid brunnit för att undervisa om djur och natur. Både Hanna och Martina har gett ut ett flertal böcker på Idus förlag. 

– Jag hoppas att barn som läser boken ska bli nyfikna på att lära sig mer om fåglar och hur de lever. 

En blåvals hjärta är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Veronica Gustafsson. Boken ges ut i mitten av april och handlar om två flickor och deras önskningar – Sally som innerligt önskar att hennes adhd ska försvinna och Agnes som önskar sig ett manus att följa när hon pratar med sina klasskompisar.  

– Min ursprungstanke med boken var att läsare skulle få karaktärer att identifiera sig med, eftersom jag upptäckt att det fanns få karaktärer som Sally och Agnes i barn- och ungdomslitteraturen. Men när boken växte fram insåg jag att den också kan vara ett bra underlag för diskussion i klassrummet, på det ständigt aktuella ämnet annorlundaskap och utanförskap, säger Veronica Gustafsson.  

Författaren arbetar till vardags som specialpedagog. 

– Min förhoppning är att läsaren efter bokens slut har blivit berörd och berikad av tjejernas berättelse. 

Boktugg intervjuade förlag i samband med bokrean 2024. Idus har en bred utgivning av böcker men brinner lite extra för böcker om aktuella eller svåra ämnen. Inom den nischen är bokrean inte ett viktigt strategiskt verktyg för utgivningen. Men många av våra författare och illustratörer vill medverka och så länge det finns en efterfrågan är vi med.

Är bokrean för lång?
– Viktigast är att det finns gott om tid för personal inom bibliotek, sjukvård och skola, som är viktiga kunder för våra barn- och ungdomstitlar om nischade, svåra och tunga ämnen, att upptäcka böckerna. Eftersom bokrean skyltas så långt i förväg och det går att förboka så behöver egentligen inte själva bokrean vara så lång. Kunderna hinner ändå upptäcka och köpa böcker, säger Elisabeth Grunditz.

Läs artikeln i sin helhet här.