En liten bok om mycket ögon! är en bilderbok för 3–6 år av författaren Anna Hansson och illustratören Lotta Myrefelt. Boken ges ut i mitten av februari och är ett nytillskott i serien En liten bok om mycket … Den här gången är djurs och insekters ögon i fokus.  

– Jag hoppas att alla som läser den här boken ska fascineras över djurens värld, och vilja läsa mer. Fler böcker om djur och fler böcker om annat. Läsglädje till alla barn! säger Anna Hansson.

Författaren har ägnat sig åt skrivande på heltid sedan 2015. Hon skriver främst barn- och ungdomsböcker, och gör ofta skol- och biblioteksbesök.  

– Den åttonde boken i serien En liten bok om mycket … fokuserar på djur och insekters ögon och syn. Vilka ser bättre än människan? Vilka har fler ögon, och vilka har fler ögonlock? Jag brukar säga att hur knasiga grejer jag än kan hitta på är naturen alltid knasigare! 

Vem är Almas kompis? är en bilderbok för 3–6 år av författaren Hjalmar Staf och illustratören Ammi Thoresson. Boken ges ut i mitten av februari och handlar om Alma, vars bästa vän har flyttat. Nu längtar hon efter en ny bästis. Men hur hittar man vänskap egentligen?   

– Vänskap kan vara svårt och komplicerat, men ofta har vi kompisar närmare än vad vi tror. I den här bilderboken berättar vi på ett äventyrligt och hoppfullt sätt vilka vägar vänskap kan ta, säger Hjalmar Staf.    

Utöver skrivandet jobbar författaren som forskare. Detta är hans andra bilderbok utgiven på Idus förlag, som även den illustrerades av Ammi Thoresson. Illustratören jobbar till vardags som personlig assistent, och driver en enskild firma med bildskapande.  

– Min förhoppning som illustratör till denna bok är att bilderna kan hjälpa till att förmedla, förstärka och kommunicera känsloyttringarna som karaktärerna går igenom och uppmuntra läsaren att själv reflektera och sätta ord på sina känslor kring det som sker, säger Ammi Thoresson.  

Hillevi kan själv är en bilderbok för 0–3 år av författaren Johanna Pajari-Berglund och illustratören Elin Hägg. Boken ges ut i februari 2024 och handlar om att ”kunna själv” och känna sig stor – även om ens mamma inte håller med.  

– Jag skrev boken efter en särskilt jobbig lämning på förskolan och min förhoppning är att den ska bidra med både igenkänning och leenden för de dagar som är lite tuffare, både för föräldrar och barn. Kanske kan boken även fungera som en påminnelse till föräldrar att barnen faktiskt inte bråkar. De vill bara lära sig erövra världen utan oss samtidigt som de behöver oss som mest, säger Johanna Pajari-Berglund.  

Författaren bor i Bålsta i Uppsala län, och utöver skrivandet studerar hon till psykolog. Bokens illustratör Elin Hägg bor i Ale kommun och jobbar med illustrerandet på heltid.   

Hillevi kan själv är vardagsrealism för småbarnsföräldrar. Det bästa med jobbet som illustratör är att tanken på att barn och vuxna sitter hemma och bläddrar i böckerna, känner igen sig i vardagssituationerna, i uttryck och kroppsform. Man pekar, tittar, samtalar och drar paralleller till vad vi sett, minns och känner. En fin och viktig stund tillsammans, säger Elin Hägg. 

Världens blygaste igelkott är en bilderbok för 3–6 år av författaren Chandani Karnik och illustratören Hanna Petersson. Boken ges ut i början av februari och handlar om att börja skolan, känna sig udda och vara rädd för att ingen ska vilja bli ens vän.  

– Igelkotten Ina är nervös inför att börja i en ny klass. Hon har nämligen en stor hemlighet och är rädd att ingen kommer vilja bli hennes vän om sanningen kommer fram. Men när hon möter några klasskompisar som förstår hur det är att känna sig udda, inser Ina att hon inte är ensam och vågar för första gången börja vara sig själv, säger Hanna Petersson. 

Författaren Chandani Karnik bor i Brooklyn i New York och jobbar även som copywriter. Illustratören Hanna Petersson har skapat berättande bilder så länge hon kan minnas och jobbar utöver illustratör även som Art Director. Chandani och Hanna träffades när Hanna studerade reklam i New York. 

– Alla har en liten Ina inom sig. Jag med. Men när jag är med mina vänner så känns världen runtom inte lika läskig längre, säger Chandani Karnik. 

Räkna med enhörningar är en räknesaga på rim för små barn av författaren Karin Askerin och illustratören Hanna Ingvarsson. Boken ges ut i slutet av januari och följer tio enhörningar och deras magiska krafter.  

– Det här är en bok som roar och väcker lust till att räkna och rimma. I illustrationerna kan man se att enhörningarna är olika och att de har olika förmågor, säger Karin Askerin.

Hanna Ingvarsson är illustratör på heltid och har även illustrerat Askerins tidigare bok Ålen Åkes långa resa. Utöver skrivandet jobbar författaren som förskollärare. Hon har tidigare gett ut flera böcker på Idus förlag, däribland bilderbokserien Vem låter om natten? 

– Utifrån min erfarenhet som förskollärare så tror jag att Räkna med enhörningar kan bli en riktig favorit på landets förskolor. Barn brukar uppskatta böcker på rim, att läsa högt samt räkna på fingrarna tillsammans. Och vem älskar inte enhörningar? 

Frön och piruetter är en bilderbok för 3–6 år, skriven och illustrerad av Lotta Ekman. Boken ges ut i slutet av januari och handlar om vänskap, miljöförstöring och flykt. 

– Boken kom till genom min saknad efter en vän som försvann och aldrig hördes av igen. Alla som tvingas flytta, på grund av miljöförstöring eller krig, till exempel, lämnar efter sig någon som saknar dem. Jag tror att både barn och vuxna kan känna igen sig i huvudkaraktärerna Gro och Grönsiska. Och om någon får lust att skriva ett brev, som Gro gör, blir jag väldigt glad! säger Lotta Ekman. 

Lotta Ekman är konstnär, illustratör och författare. Hon har ett stort intresse för växt- och djurliv, vilket återspeglas i hennes verk. Lotta är också utbildad lärare i trä- och metallslöjd och undervisar för närvarande i årskurs 3–6.  

– Jag har alltid med mig min skissbok utomhus och mina följeslagare får ofta höra: ”Vänta, jag ska bara göra en teckning.” Jag hoppas att boken ska väcka frågor och funderingar, på många nivåer, bland barn och vuxna, kring hur vi förvaltar vår natur. 

Storbritannien – små roliga fakta är en faktabok med illustrerade bilder för 6–9 år av författaren Therése Cardell. Boken gavs ut i december 2023 och tar upp roliga fakta och traditioner i Storbritannien.

– Min förhoppning är att nyfikna barn genom min bokserie SNILLE, ska lära sig lättsamma, små fakta om det land de är intresserade av eller familjen kanske planerar att åka till, säger Therése Cardell.

Författaren är i grunden ekonom, men har även jobbat som reklammakare i många år.

– Genom bokens detaljrika, uttrycksfulla illustrationer och lättläst, informativ faktatext vill jag uppmuntra barnet att lära sig roliga fakta och traditioner i olika länder. Dessutom finns alltid ett tärningsspel och en frågelek i slutet av böckerna som gör lärandet ännu mer spännande och utmanande.

Den lilla boken är en bilderbok för 3–6 år, skriven och illustrerad av Per Henningsson. Boken ges ut i slutet av januari och handlar om naturen och människans plats i vårt universum.  

– Min ambition är att skapa en visuellt tilltalande bilderbok med ett annorlunda uttryck. Lite klurig och kul-knepig, samtidigt som den kanske får läsarna att stanna upp tillsammans och reflektera lite. Det är en berättelse som kan kittla i gång en tanke och ett samtal om oss viktiga, men trots allt ganska små, människor och vår plats i ”det stora alltet”, säger Per Henningsson.

Till vardags är författaren docent och forskare inom biologi vid Lunds universitet. 

– Jag skulle bli så glad om min bok kunde locka barn (och vuxna) till nyfikenhet på naturen. Det finns så mycket fantastiskt att upptäcka därute om man bara tar sig tid att stanna upp och titta lite extra noga. 

Rävnässlan är en kapitelbok för 6–9 av författaren Åsa Järvholm och illustratören Helena Svedenberg. Boken ges ut i början av januari och handlar om rädslor, mod och att klara mer än vad man tror.  

– Jag ville skriva om någon, som precis som jag, grubblar och oroar sig mycket. Jag började skriva om Siven och lät honom vara precis som han är, varken stark eller modig. Sakta växte äventyret fram och Siven visade sig klara nästan allt – på sitt eget sätt, säger Åsa Järvholm.  

Författaren är i grunden miljöingenjör, men har på senare tid lagt sitt fokus på skrivandet och gör debut med Rävnässlan. Helena Svedenberg har en bred utbildning inom design, illustration och barnlitteratur. Detta är hennes andra illustrerade barnbok, den första som ges ut på Idus. 

– Rävnässlan är ett rafflande äventyr i vardagen, fyllt med både spänning, allvar och humor. Ambitionen med illustrationerna är att förstärka känslorna i Åsa Järvholms finurliga manus och att skapa igenkänning, värme och skratt för alla som läser, säger Helena Svedenberg.