Mari Bister

Jag heter Mari Bister och bor på Österlen med man och katter. Barnboksserien Djurdeckarna föddes ur ett mångårigt intresse för djur och natur. Djur har alltid funnits i mitt liv och om man ska ”gräva där man står” när man skriver så är det helt enkelt här jag står.

 2014 gav jag på egen hand ut den första fristående delen, Kattsveket, som fick överraskande bra mottagande. Katthemsäventyret, den första förlagsutgivna Djurdeckarna och den första med begåvade Kristian Hägglund som illustratör, kom 2017. Min förhoppning är att kunna släppa en Djurdeckarna per år, alla med olika teman och djur.

Djurdeckarna tar upp djur som på olika sätt skadas eller överges, samt natur och miljö, allt med respekt och empati i botten. Vi hoppas att böckerna ska väcka frågor och funderingar. Hur ser det ut i barnens närmiljö och vad kan man själv göra för att förändra och förbättra? Det görs kostnadsfritt arbetsmaterial med bland annat diskussionsfrågor till samtliga Djurdeckarna utgivna på Idus förlag för att lättare kunna prata vidare om ämnena efter läsning. Dessa fungerar såväl i skola/förskola, som i föreningar eller i hemmen. Arbetsmaterialet hittas på förlagets hemsida under lärarhandledningar.

 I juni 2018 tilldelades jag kommunens kulturpris för Djurdeckarna med motiveringen ”Mari Bister tilldelas årets kulturpris för sina spännande barnböcker som lär barn läsglädje och djurkärlek”.

I februari 2019 tilldelades jag Naturskyddsföreningens och kommunens miljö- och naturskyddspris för Gräsandsäventyret med motiveringen ”Barnen är vår framtid och det är viktigt att de får kunskap om att vi måste vara aktsamma om vår natur. Mari Bister kan med sina barnböcker påverka barnen och väcka intresse för vår miljö”.

Gräsandsäventyret är godkänd av Grön Flagg inom Håll Sverige Rent och hela serien av Djurskyddet Sveriges värdegrundsavdelning Rede (Respekt Empati Djur Etik). Djurdeckarna i allmänhet och Gräsandsäventyret i synnerhet uppmärksammas också på olika sätt av exempelvis Naturskoleföreningen, scouterna och I ur och skur inom Friluftsfrämjandet, samt av Sveriges 4H som också använder Djurdeckarna i läsprojekt i en av sina lokalavdelningar.

Jag är också en av författarna i antologin Fuck mobbning (utgiven på Idus förlag 2017), med texter i brevform från mobbningsoffer till sina mobbare och från mobbare till sina mobbningsoffer. En bok som känns och tyvärr behövs. Även i antologin #jagärhär, 97 röster om mod (utgiven på Piratförlaget 2018) har jag skrivit en av texterna, som i mitt fall är en form av fortsättning på Fuck mobbning. Vad kan den typen av upplevelser leda till och hur kan man resa sig, gå vidare och utvecklas av det?

Skrivit har jag alltid gjort i någon form och jag tänker bäst med pennan i handen. Det är så jag sorterar tankar och bearbetar livet och omvärlden. Varför det blev just barnlitteratur är för att jag är passionerat förtjust i just barnböcker. De är en spännande mix mellan fantasi och verklighet där allt är möjligt. Dessutom är barnen vår framtid. Att få vara med på ett litet, litet hörn och kanske bidra på till något positivt är fantastiskt roligt och inspirerande.

Författarcentrum:  https://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/4184/Mari_Bister

Böckerna hittar du här:
Katthemsäventyret
Gräsandsäventyret
Hundäventyert
Förgiftningen

Facebook: 
Djurdeckarna
Uppdrag djurräddning

Instagram:
Djurdeckarna
Uppdrag djurräddning