Sofia Hedman

Sofia Hedman, född 1965 i Göteborg, uppvuxen i Västerås och Kalmar.

"Det var nog min farmor som fick mig att bli barnboksförfattare. Hon gav mig min första egna bok, Tokboken av Inger och lasse Sandberg. Den handlade om två barn som ville rita och skriva en egen bok. Jag hade precis fyllt fem år och just lärt mig att läsa. Jag blev så inspirerad att jag gjorde min egen bok, med egna illustrationen. Den hette Alle man i båten och handlade om fem män som hade väldigt mycket att göra. Men på fritiden kunde de vara tillsammans på sin båt. Den boken band min mamma ihop och jag gav den till min farmor."

"Min farmor gav mig fler böcker: flera halvfranska band med berättelser av Selma Lagerlöf, HC Andersens samlade sagoskatt, Den långa vintern av Laura Ingalls Wilder ... Det dröjde ändå länge innan jag verkligen blev författare. Först blev jag journalist, och det har jag jag inte ångrat! 1996 kom min första bok ut, Bälon seglar, en bilderbok med illustrationer av Mimmi Tollerup. Sedan har det blivit ett antal böcker till."

Efter några års uppehåll, då Sofia bland annat studerat kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, har hon nu börjat skriva skönlitterärt igen. När hon väl börjat skriva, är det svårt att sluta. 

Första titeln på Idus förlag är Eigon och den starka mamman, med illustrationer av Carina Ståhlberg.

"Jag tror att min farmor skulle vara stolt över mig nu!"

Böckerna av Sofia Hedman hittar du här:
Eigon och den starka mamman

Eigon i blåbärsskogen

Hannes hjärta Jenny