Ann Fagerberg Embretsén


Foto: Maria Hansson

Jag debuterade 2017 med Ali och Blåklockans hjältar och sedan dess har det blivit flera barnböcker på Idus förlag. Jag har hittills samarbetat med två grymt bra illustratörer Hedvig Wallin och Maria Andersson Keusseyan. Jag bor i Falun med min familj. Jag har två barn och eftersom jag tycker det är viktigt att väcka läslust, så läser vi mycket hemma. Barnen måste få tillgång till språket och få flyt i läsandet. Jag är helt säker på att det i slutändan leder till makt över sitt eget liv. Barnböcker ger barn en chans att upptäcka andra världar, andras liv och vardag, hur våra liv kan skilja sig åt men också likna varandras. Böcker stimulerar fantasin. Läs högt för barnen!

Jag arbetar som skolkurator på en högstadieskola, ett arbete som jag älskar. Det är så roligt att få följa ungdomarna under några år på vägen mot vuxenlivet. Roligt, spännande, väldigt givande och ibland otroligt frustrerande när jag ser barn och ungdomar som mår dåligt och som far illa. Jag tror på att hitta förebilder, personer att inspireras av och jag tror att böcker som tar upp svåra ämnen kan hjälpa både barn och vuxna till ett bättre mående. Förebilder både verkliga och fiktiva finns i böcker!

Jag finns som @barnbokstips på Instagram, där skriver jag om mitt eget skrivande och tipsar om barn- och ungdomsböcker. Jag vill både med mitt eget skrivande och genom böcker jag tipsar om vara med och försöka bredda normerna i samhället så att fler känner sig inkluderade, så att fler känner att de vågar och kan vara den de vill vara. Alla har rätt att få känna igen sig i böcker, filmer och på teve.

Böcker av författaren hittar du här:
Ali och Blåklockans hjältar
Elton får en idé
Sam och hemligheten
Amir + Alpus = Sant    
Ayaan och havssköldpaddorna
Hejdå Gino!
Ett farligt spår