Åsa ÖhnellÅsa Öhnell har skrivit många barnböcker för olika åldrar. Hon är uppvuxen i skånska Bjärred. Efter ett par år utomlands förde studierna henne till Göteborgstrakten och hon blev fast. Nu bor hon i Mölndal tillsammans med sin familj (inklusive flera husdjur) i ett gammalt hus med en trädgård full av äppelträd, blommor samt ett och annat ogräs.


Hon har en bakgrund som språklärare och översättare, men drömde redan som barn om att bli författare. Efter några skrivarkurser gjorde hon till sist slag i saken och skrev sin debutbok som gavs ut i januari 2013. Under ett par års tid var hon författare på heltid men saknade arbetskamrater så mycket att hon började jobba deltid som sfi-lärare. Ett perfekt jobb att kombinera med författarskapet, enligt henne själv.


Åsa är med i Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst. Hon gör ofta och gärna besök på bibliotek och skolor för att prata om sitt författarskap eller hålla deckarskola och skrivarworkshop för barn och unga.


Åsa har skrivit böcker för nästan alla åldrar, från ca 2 år och uppåt. Serien Klarabelladeckarna är perfekt för barn i slukaråldern. Debutboken Snögubbens hemlighet har tryckts om många gånger. Böckerna är lättlästa och ”andlöst spännande”, enligt Maj Gustavsson, BTJ.

Åsa Öhnell har även skrivit bilderböcker, exempelvis Gangsterälgarna och En sömnig zombie.


Skola för coola (2019), passar för lite äldre barn och unga, från ca 11 år. Den handlar om Jason Granat, coolaste killen i sjuan. När man vill vara cool finns det många regler att följa, exempelvis är det töntigt att läsa böcker och att vara rädd. Problemet är bara att Jason älskar att läsa och har dessutom ormfobi. www.asaohnell.com