Åsa Sandell


Åsa Sandell är kulturskribenten som blev boxare som blev författare.Som 28-åring började Åsa träna boxning och blev förälskad i sporten. Hon debuterade i ringen år 1995 och tog fyra SM-guld. 37 år gammal gick Åsa sin första proffsmatch i Washington D C, USA. Några år senare tog hon tjänstledigt från jobbet som kulturredaktör och flyttade till New York för att satsa helhjärtat på boxningen. År 2009 lämnade Åsa boxarlivet för gott och flyttade tillbaka till Sverige. Med sig i bagaget hade hon den självbiografiska boken ”Bakom garden. Ett boxarliv i tio ronder”.

Åsa har tagit en fil kand i litteraturvetenskap, och hon har även gått journalistutbildningen vid Lunds universitet. Som journalist har hon arbetat en kortare tid på Dagens Nyheters kulturredaktion och som frilansskribent, bland annat för Expressen, Friskispressen och tidningen Svensk Idrott. Hon har varit anställd som kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad, där hon fortfarande skriver krönikor.

I boken ”Den tuffaste ronden. En personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation” (2016) skildrar hon den snåriga vägen till att bli mamma. Och nyligen återvände hon till boxningen i den hyllade boken ”I själ & hjärta” (2020) där hon går på djupet med kampens alla känslor. ”Sportig ABC-bok” var hennes första barnbok. Under hösten 2021 utkommer "Sportig ABC-bok igen!" och "En idiotsäker plan", som utspelar sig i fiktiva Skoga.

Sedan 2016 bor hon tillsammans med maken Per, dottern Vera och hunden Cosmo i lilla Nora i Bergslagen och arbetar som författare, kulturskribent, föreläsare, moderator och boxningstränare.

Böcker av författaren hittar du här:
Sportig ABC-bok
Sportig ABC-bok igen!
En idiotsäker plan