Emma LeijnseNär jag var barn släpade jag hem högar med böcker från biblioteket. När jag själv fick barn njöt jag av att få läsa högt för dem, så det gjorde jag så länge jag fick. Sedan skrev jag ett par barnböcker ihop med min bror. ”Livets träd” är min första egna barnbok. Jag har gjort en del släktforskning om min egen släkt, och en morgon, innan jag ens hunnit öppna ögonen, fanns berättelsen till en barnbok där färdig i mitt huvud.

På mitt jobb skriver jag också, som journalist på Sydsvenskan i Malmö. Ett par reportageböcker har jag också gett ut. 2018 fick jag Publicistklubbens pris Guldpennan för mitt skrivande. Och när jag inte skriver något annat så skriver jag dagbok; jag är inne på nummer 56 just nu. Det är ett fysiskt behov jag har. Jag misstänker att mitt liv skulle vara klart tråkigare att leva om jag inte fick läsa och skriva.

Som skol- och utbildningsreporter handlar mycket av det jag gör om barns villkor och om deras arbetsplats, skolan och förskolan. Det är roligt och intressant att intervjua barn, de är fria i sin tanke och ärliga i sina uttryck. Det är en ära att få skriva både om barn och för barn.

Böcker av författaren hittar du här:
Mitt livs träd