Jeanette Bergenstav

”Mamma, varför finns det inga hundböcker?” undrade Jeanette Bergenstavs hundälskande dotter, Patricia, 11 år, när de stod framför en hel hylla full med hästböcker på biblioteket. ”Ja, varför?! Med tanke på hur stort hundintresset bland unga är idag så är det väldigt konstigt att det finns så få hundböcker”, tycker Jeanette som bestämde sig för att råda bot på detta.Resultatet blev hunddeckaren Vargskräck med Flingan & flocken.En spännande bok full av hundar av olika raser, färger, storlekar och personligheter.


Skrivandet är inget nytt för henne. Jeanette har försörjt sig som frilansjournalist i över 25 år. Hon har skrivit alltifrån kriminal- och resereportage till hälsoartiklar och personporträtt. Under många år har reportage om hundar varit ett specialområde. Hon är förmodligen en av de journalister i Sverige som skrivit flest artiklar om vardagshunden och hundens relation till, och stora betydelse för, sin ägare.

"Jag har många verkliga inspirationskällor att ösa ur! Flera av mina intervjupersoner har gett mig idéer till karaktärer och händelser i boken. Jag har ju träffat en varghundsuppfödare i Värmland och jag har, som första europeiska journalist, blivit insläppt på ett härbärge för kamphundar räddade undan maffian, mitt inne i en filippinsk djungel.”

”Viktigast av allt är nog ändå att jag sett så många exempel på vad en hund kan betyda för en ung matte eller husse”, säger Jeanette som själv är uppvuxen med hundar och har tränat och tävlat i både lydnad, spår, agility och freestyle. Just den stora glädjen som det innebär att ha hund är bokens viktigaste budskap. Och att alla duger, precis som de är.

”För mig är detta ett hjärteprojekt – det bästa som finns här i livet är ju barn och hundar!
Och eftersom jag själv älskar att läsa deckare så var det givet att det skulle vara en bok med mycket spänning.” 


Böcker av författaren hittar du här:
Vargskräck
Kod 513
Busens hunderbara äventyr
Hundkul, trickträning för bästa vänner