John Carling
John Carling föddes1966 på Lidingö utanför Stockholm. Efter några år i stan, flyttade han tillbaka till Lidingö, där han nu bor med sin hustru Eva och två katter, Lucy (in thesky) och Sgt Pepper. Tillsammans har de tre barn som är så pass gamla att de kommer och går lite som de vill. John har även en utflugen son som bor i stan med sin lilla familj.

De förstayrkesverksamma åren, direkt efter gymnasiet, var John på ett förlag som gav ut serietidningar. Där trivdes han som fisken i vattnet. Kärleken till glatt och lustfyllt läsande, gärna med roliga illustrationer, har hängt med John hela livet. Här fick han möjligheten att arbeta med det som han älskade – roliga texter och fina illustrationer. Parallellt med detta studerade han grafisk form och illustration på RMI Berghs. Siktet var redan tidigt inställt på en karriär som illustratör.

Många år har förflutit sedan dess, och John har arbetat som AD och grafisk formgivare på massor av tidningar. Och det var här någon gång som John började skriva på allvar. Först var det mindre musik- film- och tv-spelsrecensioner, vilket gav blodad tand.Det var helt enkelt buskul att skriva. År 2001 dök idén om att studera regi och manus upp. John studerade två år på Kulturamas Filmproduktionslinje. Efter det startade han eget bolag och började frilansa som AD/grafisk formgivare,samtidigt som han parallellt skrev på sina manusidéer.

Efter att en kväll ha läst en mindre rolig barnbok för yngsta döttrarna föddes idén om att skriva något bättre själv. En barnbok som skulle vara lika kul för den vuxne som läste den, som den var för barnet att höra den. Lusten att illustrera vaknade också igen, och John skapade en glad figur som gör som han själv vill. Blorpen var född, och med boken ”Blorpen och alla färgerna” gjorde John debut som barnboksförfattare. En knasigt rolig bilderbok för barn i åldern 2-6 och fö ralla andra som har sitt glada barnasinne kvar.

Med de nya karaktärerna, vampyrpojken Vlademar och varulvsflickan Ylva, kombinerar John sin knasiga humor med sin passion för gamla vampyr- och varulvsfilmer. I deras första äventyr löser de ”Fallet med den försvunna pappan”. Fler böcker i serien om Vlademar och Ylva är under produktion.


Böcker av författaren hittar du här:
Fallet med den försvunna pappan

Fotograf: Eva Carling