Kristina Collén

Jag heter Kristina (Kicki) Collén och är uppvuxen i Hallstahammar. Sedan många år tillbaka bor jag i Örebro. Jag har skrivit så länge jag kan minnas. Jag är socionom och lärare på socionomutbildningen på Örebro universitet. Jag jobbar också med sociala innovationer (Almamodellen) i mitt företag, se kristinacollen.se. Jag har en övertygelse om att om vi inte tar bättre vara på alla människors resurser så blir världen tråkigare. Vi behöver alla olika sorts människor, de som exempelvis tänker radikalt utanför boxen eller enbart med hjärtat.
Jag skriver om och för barn och unga, det som ligger dem nära och som de brottas med i vardagen. Det kan vara att klara av att förstå sig på sin omgivning och knepiga sociala koder (som i böckerna om detektiv Alma) eller att våga stå upp för det man vill göra, oavsett om man är tjej eller kille (som i boken om Mika & Mille). Jag skriver också om svåra saker som ångest och nätmobbning (som i boken Pojken i tornet), eller små barns särskilda utsatthet (som i Min mamma bor under en sten). Mina böcker utgår både från forskning och den erfarenhet jag har om barns och ungas samtid.
 Jag vill spegla vardagens utmaningar och ge barn redskap för hur de kan hantera dem, samt visa på att tillsammans och med en förstående omgivning kan förändring ske.
Följ mitt skrivande på Facebook: Detektiv Alma eller Instagram: @detektivalma.
Fotograf: Torgny Pettersson
Böcker av Kristina