Lin Dalén


Det kommer blod är min första barnbok och jag har både skrivit texten och gjort illustrationerna i den. Idén och inspirationen till boken kom redan 2014 då jag skrev om mens i en föräldratidning (Nära barn) samtidigt som båda mina barn var i en ålder då de hade väldigt mycket funderingar kring kroppen. Men bokidén fick ligga kvar i bakhuvudet och mogna ett tag till för det kom en annan bok emellan och tog all min tid.

Sedan cirka 2009 har nämligen mitt huvudsakliga fokus legat på amningskunskap. Jag har skrivit, föreläst och utbildat både föräldrar och vårdpersonal om amning i över ett decennium. 2018 gav jag ut faktaboken Amning i nöd och lust. När den boken väl var utgiven hade jag återigen möjlighet att fokusera lite mer på menscykeln.

Att jag intresserar mig för och skriver så mycket om bröstmjölk, mens och flytningar/sekret har att göra med att jag tycker att det är viktigt att skapa lättillgänglig information om ämnen som av delar av samhället anses vara lite tabu och skambelagt. Att skambelägga dessa normala kroppsfunktioner påverkar hälften av befolkningen mycket negativt och min egen erfarenhet säger mig att det inte fungerar att vänta på eller tro att enbart till exempel vården eller skolan ska ta sitt ansvar och fylla dessa kunskapsluckor.

Med ökad kunskap om kroppen ökar också människors självkänsla och makt över sina egna liv. Att få skriva böcker om detta ser jag som en fantastisk chans att bidra till utvecklingen och folkbildningen.


Böcker av författaren hittar du här:
Det kommer blod