Mari Bister


Jag heter Mari Bister och bor på Österlen med man och katter. Barnboksserierna Djurdeckarna och Uppdrag Djurräddning föddes ur ett mångårigt intresse för djur, natur och miljö. Båda serierna handlar om djur som råkar illa ut på olika sätt, som skadas eller lämnas, baserat på respekt och empati, och två syskons försök att både rädda djuren och avslöja den skyldige.

Djurdeckarna är relativt lättläst med korta kapitel och färgbilder på alla uppslag. Uppdrag djurräddning riktar sig till det lite mer läsvana barnet med längre texter, lite mer invecklad intrig och utan bilder.

Idén att göra en ny liknande serie (Uppdrag djurräddning)kom efter att flera av Djurdeckarnas trogna små läsare berättat att de fortsätter att läsa sina Djurdeckarna långt efter att de är både för korta och för enkla. Eller som ett barn uttryckte det på en signering ”Nu läser jag ut dem på en kvart”. Nu finns det ett lämpligare alternativ även för dem.

Både Djurdeckarna och Uppdrag djurräddning är fristående, så att man ska kunna välja de ämnen man vill eller läsa dem i valfri ordning. Alla böckerna har ett specifikt tema, som bäddas in ett lagom spännande deckaräventyr.

Vi hoppas att böckerna ska väcka frågor och funderingar. Hur ser det ut i barnens närmiljö och vad kan man själv göra för att förändra och förbättra? Det finns kostnadsfritt arbetsmaterial med bland annat diskussions frågor till de två första Djurdeckarna för att lättare kunna prata vidare om ämnena efter läsning. Dessa fungerar såväl i skola/förskola, som i föreningar eller i hemmen. Arbetsmaterialet hittas på förlagets hemsida underlärarhandledningar.

I juni 2018 tilldelades jag kommunens kulturpris för Djurdeckarna med motiveringen ”Mari Bister tilldelas årets kulturpris för sina spännande barnböcker som lär barn läsglädje och djurkärlek”.

I februari 2019 tilldelades jag Naturskyddsföreningens och kommunens miljö- och naturskyddspris  med motiveringen ”Barnen är vår framtid och det är viktigt att de får kunskap om att vi måste vara aktsamma om vår natur. Mari Bister kan med sina barnböcker påverka barnen och väcka intresse för vår miljö”.

I februari 2020 tilldelades Djurdeckarna ännu ett miljöpris genom illustratören Kristian Hägglund.

Gräsandsäventyret rekommenderas av bl.a. Grön Flagg inom Håll Sverige Rent, Naturskoleföreningen, Natursnokarna, scouterna och I ur och skur inom Friluftsfrämjandet. Samtliga böcker rekommenderas av Djurskyddet Sveriges värdegrundsavdelning Rede (Respekt Empati Djur Etik) och 4H. Flera lokalavdelningar inom 4H använder böckerna i sina barngrupper bl.a. på läger och några även i läsprojekt. Gräsandsäventyret finns på flera naturum i nationalparkerna.

Jag är också en av författarna i antologin Fuck mobbning (utgiven på Idus förlag 2017), med texter i brevform från mobbningsoffer till sina mobbare och från mobbare till sina mobbningsoffer. En bok som känns och tyvärr behövs.

Även i antologin #jagärhär, 97 röster om mod (utgiven på Piratförlaget 2018) har jag skrivit en av texterna, som i mitt fall är en indirekt fortsättning på Fuck mobbning. Vad kan den typen av upplevelser leda till och hur kan man resa sig, gå vidare och utvecklas av det?

Skrivit har jag alltid gjort i någon form och jag tänker bäst med pennan i handen. Varför det blev just barnlitteratur är för att jag är passionerat förtjust i just barnböcker. De är en spännande mix mellan fantasi och verklighet där allt är möjligt. Dessutom är barnen vår framtid. Att få vara med på ett litet, litet hörn och kanske bidra på till något positivt är fantastiskt roligt och inspirerande.

Jag gör författarbesök på skolor och bibliotek inom tre teman: djur och miljö, mobbning och empati eller skrivande, och arbetar då med mina böcker som grund.

Jag hittas på författarcentrum: https://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/4184/Mari_Bister

Böckerna hittar du här:
Katthemsäventyret
Gräsandsäventyret
Hundäventyert
Förgiftningen
Lämnade

Facebook: 
Djurdeckarna
Uppdrag djurräddning
Mari Bister

Instagram:
Djurdeckarna
Uppdrag djurräddning
Mari Bister