Maria Skotte Pekkari
Jag heter Maria Skotte Pekkari och jag är född 1983 och uppvuxen i Strängnäs kommun. Som 20-åring flyttade jag upp till Luleå och har sedan blivit kvar i Norrbotten där jag trivs mycket bra. Nu bor jag med sin man och våra fyra barn i Unbyn, en by mellan Luleå och Boden.

Jag arbetar som lärare på grundskolan. Jag får mycket inspiration till mitt skrivande utifrån de ämnen som jag märker är aktuella för de barn och ungdomar jag träffar på. Att skriva har jag alltid tyckt om och att skriva böcker som väcker tankar och känslor är något som jag verkligen brinner för. Min önskan är att alla barn och ungdomar ska våga vara sig själva och få vara stolta över sig som de är!

Min debutbok Hockey, bänkvärmare och bögar fick jag idén till från ett samtal med en årskurs 6: a när vi pratade om normer, sexualitet och identitet. Efter en del diskussioner kom vi fram till att det i princip inte fanns något skrivet om homosexuella hockeyspelare och definitivt inte ur ett ungdomsperspektiv och det bestämde jag mig för att ändra på.

Min andra bok Juni – ibland behövs det lite sommar även på hösten är en positiv bok som tar upp många allvarliga ämnen. Med berättelsen om Juni vill jag skildra hur det kan vara att växa upp med en familjemedlem som mår psykiskt dåligt och hur det kan vara när allt blir bättre. Det finns alltid hjälp att få, ibland på de mest oväntade ställen!

Min första bilderbok, Ellis och cykeln, är inspirerad av mina egna barn och även min egen uppväxt. När jag skrev den ville jag göra en bok som både barnet och den som läser ska tycka om och där man även kan samtala om t ex hur man lär sig saker och vem man är.

Böcker av författaren hittar du här:
Hockey, bänkvärmare och bögar
Juni – Ibland behövs det lite sommar även på hösten
Ellis och cykeln
Drömmar om is