Moa Vennergrund


Jag är ingen författare som älskar att skriva. Det jag älskar är att berätta och att hitta på berättelser är inget jag kan sluta med. Att försvinna i fantasin har alltid varit en plats där jag kan hitta trygghet, för mig har det både gestaltat sig i att hitta på berättelser och att måla. Mitt skrivande och illustrerande är snarare ett behov av att klä mina fantasivärldar i ord och bild.


Jag jobbar heltid som författare och illustratör och bor med min sambo och dotter i Norrköping. Som mina arbetskamrater har jag mina katter Hagrid och Mr.Weasley. Två kattgubbar som brukar försöka nästla sig in på ett eller annat sätt i allt jag gör.


Som barn ville jag inget annat än att bli vuxen, få sköta mig själv och slippa gå i skolan. Trots det har jag utbildat mig i större delen av mitt liv. Det var när jag hade en doktorandtjänst på universitetet som jag insåg att det här går inte. Jag måste få berätta och undersöka på ett annat sätt utanför forskningens ramar. Nu som vuxen kan jag inget annat än att fascineras av barndomens värld och den där känslan jag hade som barn. Viljan av självbestämmande. Jag tror att det var just det som gjorde att jag när jag sadlade om ville skriva barnböcker. En vilja att gestalta barns liv på "riktigt". Där barnens värld är lika mycket på verklig som de vuxnas.


Därför är det för mig två saker som är viktiga i både mitt författande och i mitt arbete som illustratör. Den första är att lyfta fram barns egen förmåga och otroliga styrka. Att berätta om barn som starka individer. För det andra att lyfta vilka som representeras i berättelserna och på vilket sätt det får vara med. Jag tror på representationens kraft och vikten av att kunna känna igen sig i det vi läser samt att stöta på det vi kanske inte är vana vid.


Vill ni läsa mer om mig kan ni besöka min hemsida eller följa mig på Instagram.


www.moavennergrund.se

@Fargstarkmoa


Böcker av författaren hittar du här:
Dansa Liselott!