Nadia Tolstoy


När jag blir stor ska jag bli författare tänkte jag, när jag hade läst ut sista boken i Fem-böckerna som fanns på mitt lilla skolbibliotek. Jag ska skriva barnböcker, och en dag kommer mina böcker att finnas på hyllorna på det här biblioteket.

Sen kom livet emellan i många år och jag blev inredningsarkitekt i stället. Men till slut tog jag ändå tag i min dröm och debuterade som författare 2019. Steget från att jobba med inredning till att skriva barnböcker kan kanske uppfattas som långt men i slutändan handlar det om att fantisera ihop och bygga upp en helt ny värld.

Jag är en kreativ svensk-fransk-rysk tvåbarnsmamma med förkärlek för spännande bilder, ny kunskap och lagom svåra utmaningar. Att skapa berättelser och illustrera dem har nu blivit en allt större del av mitt liv. Min första bilderbok här på Idus heter ”Kompismössan”. Boken har vuxit fram ur en längtan att skriva något lika delar inkännande som upplyftande för barn som strax ska börja eller har börjat i skolan. Det kan vara en chock för en liten sexåring att gå från förskolans trygga famn till skolans ofta mer opersonliga miljö. Det är viktigt för mig att fånga barnperspektivet och hitta rätt tilltal för ett barn, att lämna lite luft mellan raderna så att den lilla läsaren får bli medskapare av boken. Boken är också en hyllning till det viktiga bandet mellan en mor- eller farförälder och ett barn som går igenom en existentiell kris. Som till exempel här, en morfar, som har tid att stanna upp och vara lyhörd för ett barns behov när alla andra vuxna har fullt upp med livspussel, jobb och andra vuxensaker.

Böcker av författaren hittar du här:
Kompismössan