Lektörs- och redaktörstjänst


Text bör inte förstås som något som bara är. Vi jobbar inte med sten. Däremot kan en text bli mer eller mindre färdig, beroende på skribentens strävan och syfte med vad en skriver. Text är alltid i rörelse – därför är det viktigt med en fast punkt som riktar orden och skiljetecknen dit skribenten vill. Jag vill vara den fasta punkten för dig och din text.


Redaktörs- och/eller lektörstjänst kan beställas separat, oberoende av vart din text är på väg någonstans. Och oavsett om du är antagen eller inte. Fördelen med vår redaktörstjänst är att redaktören finns på förlaget och när vi arbetar med din text kommer vi att läsa ditt manus med ingången att den ska fungera väl på den litterära marknaden.


Kontakta oss gärna (se kontaktuppgifter i kolumnen till vänster) om du vill veta mer om de olika tjänsterna eller vill göra upp en tids- och budgetmässig plan för just ditt manus.


Presentation av Idus redaktör - Matilda:

Jag heter Matilda Olsson och är utbildad redaktör och kulturvetare med inriktning på genusvetenskap. Jag är även teaterfanatiker, bokanmälare, pjäsmanusförfattare, litteraturnörd och fikaälskare av rang. Men det tar vi en annan gång.


Jag har arbetat som professionell redaktör sedan 2020 på Idus, Stellar och Visto förlag, men min relation till böcker började mycket tidigare än så. Jag har alltid älskat att läsa, vilket har resulterat i att jag skriver litteraturrecensioner för ett onlinemagasin på fritiden, och att skriva skönlitterärt; i tidig ålder komponerade jag diverse böcker, manus och pinsam tonårspoesi efter skolan. Mina taffliga skrivarförsök i tidig ålder har dock varit en av de största anledningarna till att jag som vuxen har givit ut två pjäsmanus (2019 och 2021), medverkat i en antologi (2020) och författat en kapitelbok för barn (2022).


Jag förstår verkligen vikten av en kunnig och kompetent redaktör – jag skriver ju faktiskt själv. Det kan kännas utlämnande och läskigt, men redaktören och skribenten vill alltid samma sak: urskönja textens högsta potential.


Citat om Matilda från några av våra författare:

"Jag har svårt att finna ord för att uttrycka min uppskattning av vårt samarbete. Din smittsamma glädje, känsla för väsentligheter såväl som nyanser och subtila detaljer, professionalism, konkreta råd, synpunkter, uppslag och granskning ner på bindestrecksnivå, är ingenting annat än djupt imponerande."

Bertil Hök, Varför verkligheten växer (2021) Visto Förlag

 

"Jag vill verkligen hylla henne. Vi har aldrig setts, inte pratat i telefon men haft så fin mailkontakt och hon har hjälpt mig utveckla manuset, finslipat det tillsammans med mig. Korrvändor fram och tillbaka där hon gett både massa pepp och fin feedback, gett konkreta förslag på förändringar, visat på stycken där jag själv fått fundera vidare på hur jag kan förbättra, gått igenom stavning, grammatik med mera. Så peppande och omtänksam och mån om att det ska bli bra. Det har varit så fint att arbeta ihop med Matilda och jag har lärt mig massor!"

Ann Fagerberg Emretsén, Ett farligt spår (2021) Idus Förlag