Susanne Pelger


Foto: Magnus Rydberg

Jag är författare, bor i Lund med min man, och har två vuxna barn. Det bästa jag vet är djur, bra berättelser och att skriva. Allra roligast är att skriva barnböcker. Men jag skriver förstås inte barnböcker bara för att roa mig själv. Att barn lär sig läsa och gilla böcker är något av det viktigaste som finns. För böcker är så mycket mer än underhållning. De hjälper oss att växa och förstå både oss själva och andra. Och det är aldrig för tidigt att börja. Små barn behöver böcker som de kan skratta åt, prata om och läsa många, många gånger. Sådana böcker är de viktigaste av alla.

Mina böcker om Hästen & Husse, med härliga illustrationer av Anna Södergård, lockar till både skratt och viktiga samtal. Precis som det låter handlar böckerna om en häst och en husse, fast egentligen kanske de är en hund och en matte. Berättelserna leker med gränser och utmanar våra normer om det som är annorlunda. Budskapet är att alla har rätt att behandlas med respekt, eller som Hästen säger: "Man är som man är, det är ju då man är som bäst!"

Många har kommit att älska böckerna, men det finns också vissa som upprörs av en husse i klänning. På Bokmässan i Göteborg samtalade jag om de olika reaktioner som Hästen & Husse har väckt runtom i världen, och hur böckerna kan hjälpa både barn och vuxna att diskutera normer och fördomar. HÄR finns det filmade samtalet på Youtube. Böcker av författaren hittar du här:
Hästen & Husse
Hästen & Husse på stranden
Hästen & Husse på tävling

Hästen & Husse på tivoli
Hästen & Husse i fjällen
Hästen & Husse i skärgården
Hästen & Husse i skolan