Teresa Tingbrand


Jag heter Teresa Tingbrand och jobbar som frilansande illustratör. I grunden har jag en kulturvetarexamen och har jobbat som journalist inom mediavärlden under många år, bland annat på Aftonbladet. Drömmen om att få jobba med att teckna har jag dock alltid haft med mig och 2017, i samband med att jag gick en kurs i illustration på Berghs i Stockholm, startade jag eget som illustratör. Jag tecknar en serie om föräldraskap - "Ett päron till morsa" - som genom Bulls press publiceras på lördagar i fyra olika dagstidningar i Sverige. Serien publiceras också ibland på ett instagramkonto (Instagram/ettparontillmorsa) och jag har även gett ut en bok och en kalender baserad på denna serie (Ordalaget Bokförlag).

Vid sidan om detta är barnboksillustration ett område jag hoppas få jobba mer med och under 2018 debuterade jag med boken"Päronmorsan, Peps och jakten på den försvunna fjärrkontrollen" (Ordalaget Bokförlag) Jag har även gjort illustrationer till logopeden Catarina Sjöbergs bok om barns språkutveckling ”Språkleka i förskolan” (Gothia Fortbildning, 2018) Intresset för barns egna skapande, språk och läsande har växt sig allt starkare de senaste åren och sedan hösten 2018 studerar jag också bildpedagogik på Högskolan i Gävle för att få lära mig mer om hur man kan stimulera barns skapande och läsande med hjälp av bildskapande. Tanken har länge varit att försöka ta mig in i biblioteksvärlden och i mars 2019 börjar jag en anställning som barnbiblioteksassistent på Haninge Bibliotek och Kulturhus. Här hoppas jag bland annat kunna jobba ännu mer med att stimulera läslust och barns egna skapande utifrån böcker och sagor. Det ska bli fantastiskt att få verka inom biblioteksvärlden, som jag alltid varit så nyfiken på, och som är en sådan viktig verksamhet. Ser inte minst fram emot att få köra bokbussen då och då, här ute i Haninge Kommun! Vid sidan av denna anställning kommer jag fortsätta frilansa som illustratör och hoppas såklart på att för göra fler barnböcker i framtiden!

Som illustratör tycker jag det är allra roligast att försöka fånga känslor - av alla de slag. Starka känslor, värme och ibland humor är något jag särskilt arbetar med att försöka få in i mina akvarellteckningar.

Vid sidan av tecknandet har jag en annan passion, som närmast börjar närma sig en besatthet - odling! Jag har nördat ner mig totalt i framförallt tomater och varje ledig stund ägnas nu åt att pyssla med diverse plant-experiment. Särskilt gröna fingrar vet jag dock inte om jag har, kör lite slarviga hitte på-metoder, med det som finns att tillgå, går det så går det. Är även smått besatt av att baka pizza och antar att det intresset hör ihop med tomatodlandet :)


Böcker av illustratören hittar du här:
Jag älskar min pappa ändå